ayam bakar

RESEPI AYAM PERCIK
.
.
BAHAN-BAHAN PERAPAN
- 1/2 ekor ayam
- 1 biji bawang merah/besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu serbuk kunyit
- 2 batang serai
- 1 sudu jintan manis (dikisar)
- 1 sudu ketumbar (dikisar)
- Gula & garam secukup rasa
.
.
CARA-CARA
- Kisar bawang merah, bawang putih, halia & serai.

- Gaulkan semua bahan-bahan bersama ayam & perap selama 3 jam.

- Kemudian boleh dibakar.
.
.
BAHAN KUAH
- 1 biji bawang merah/besar
- 2 labu bawang putih
- 10 tangkai lada kering (direbus & dikisar)
- 1 inci halia
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- 2 batang serai
- 1/4 kotak santan
- Gula melaka
- 2 sudu sos cili
- Gula, garam & perasa
.
.
CARA-CARA
- Kisar bawang merah, bawang putih, halia & serai. Tumis sehingga naik minyak.

- Masukkan lada yang dikisar & serbuk kunyit. Tumis sehingga lada betul-betul masak.

- Masukkan sedikit air untuk cairkan kuah.

- Masukkan 1/4 kotak santan, 3 sudu sos cili. Biar sehingga mendidih.

- Masukkan gula 3 sudu, garam & perasa.

- Kebiasaan kuah mesti manis baru sedap dimakan bersama ayam yang sudah dibakar.

* Tips nak lagi sedap, ayam yang dibakar menggunakan arang dicelup panas-panas ke dalam kuah percik untuk mendapatkan kuah yang enak!

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ayam taliwang

Ayam bakar

kua bakso